Det blev ett kärt återseende när 16 medlemmar i Malmö-Öresunds Rotaryklubb återförenades fysiskt under Världsmiljödagen den 5 juni kl 10-12. Det var ett laddat gäng som gav sig ut med sopsäck och en skräpplockare, likt en stor pincett, som gjorde det lätt att plocka upp även cigarettfimpar.Alla förvånades över hur mycket skräp folk lämnar kvar på stranden. Det var mängder av glasspapper, plåtburkar, glas, torra våtservetter och mängder av cigarettfimpar. Men man kunde även hitta pizzakartong och grillkolsäck med grillkol kvar. Kolet lämnades i en av de allmänna grillarna medan påsen hamnade i skräpsamlingen.

image

Trots att detta var den första riktiga varma baddagen med massor av folk som låg och solade vid Ribersborgsstranden och Handikappbadet, lyckades den entusiastiska gruppen få in 10,8 kilo skräp. Tänk när sommaren kommer igång på riktigt.

Med de gula Rotaryvästarna och keps syntes vi väl och många kom fram till skräpplockarna och tackade för vår insats. Några av oss passade på att fråga om de visste vad Rotary är, varav en svarade att hennes pappa hade varit medlem...javisstja det var nog Lions...

Det fick flera av oss att inse hur viktigt det är att vi syns med vårt varumärke och att vi gör insatser för en bättre värld. Det väcker nyfikenhet och kanske en och annan ny medlem förhoppningsvis.

Vi gjorde inte bara en god gärning, vi var synliga och som alltid visar vi att Malmö-Öresunds Rotaryklubb är att räkna med. Det är en Rotary Club of Action.

image

Efter vår fantastiska insats stannade några av oss kvar vid Handikappbadet där vi avnjöt medhavd picknick och glass från kiosken. Det blev en lyckad dag på alla sätt och vis. Under tiden vi satt där kom en man släpandes med en kolgrill och en kärra full med mat och campingutrustning inför en dag på stranden. Undrar om han tar med sig allt skräp hem igen...

Vi tackar Mikael Palmgren på Naturum Öresund som tillhandahöll soppåsar och skräpplockare samt tog hand om allt skräp som vi hade samlat ihop.

Så här kunde det bland annat se ut på ett litet egenhändigt grilläger som lämnats till sitt öde efter festen på Ribban.